Prof. Dr. Ulrich Knefelkamp: FrauenOrte in Frankfurt (Oder) und Słubice

Projektleitung Prof. Dr. Ulrich Knefelkamp, Sahra Damus, Maria Ullrich
ProjektmitarbeiterInnen Madalina Todirascu, Sophia Stolf, Gisela Fahlbusch, Miriam Faul, Thilo Hoppe, Julian Juckel, Katharina Lipowsky, Annika Grützner, Stefan Geisler, Fabienne Groh, Maria Lindner, Annika Vorholz, Igor Zapala, Sandra Bumke, Julia Sophie Gabert, Christian Hübner, Julia Rachele, Teresa Steffens, Nicolina Münch, Isabel Henschel, Jasmina Janisch, Johanna Schreiber, Hannah Walther, Tanja Škander, Agnieszka Lindner, Maciej Rokita
Time span 10/2014 - 05/2015
Lehrstuhl Professur für Mittelalterliche Geschichte

Welche Spuren haben Frauen in unserer Stadt hinterlassen, wie haben sie Stadtgeschichte gestaltet? Im öffentlichen Raum erinnern Gedenktafeln, Denkmäler und Straßennamen an herausragende Persönlichkeiten der Geschichte, meistens jedoch an Männer. Denn bis heute ist Geschichtsschreibung dominiert von männlichen Akteuren. Wertvolles historisches Wissen über das Engagement und Wirken von Frauen gerät dadurch in Vergessenheit.

Frauen haben die Stadt zwar zu allen Zeiten mitgestaltet, sie tauchen jedoch im Stadtbild viel seltener auf. Ausnahmen stellten früher vor allem Adelsvertreterinnen oder Ehefrauen, Töchter und Schwestern berühmter Männer dar. Dass Frauen aus vielen teilen des gesellschaftlichen Lebens lange ausgegrenzt waren und in einigen Bereichen noch immer unterrepräsentiert oder benachteiligt sind, spiegelt sich auch in einer Unsichtbarkeit von Frauen in der Öffentlichkeit wider. Dabei ist es wichtig zu bedenken, dass das Wirken vieler Frauen auch deshalb nicht vollständig rekonstruiert werden kann, weil das leben von Frauen weniger dokumentiert worden ist.

Das studentische Projekt Frauenorte möchte Frauen, die in der Stadt gewirkt haben, (wieder) entdecken und sichtbar machen. Im laufe eines Semesters ist eine Auswahl von 14 Frauen aus 5 Jahrhunderten entstanden, die emanzipatorisch auf politischem, wissenschaftlichem, sozialem oder kulturellem Gebiet tätig waren. Durch die Kennzeichnung von Orten, die mit diesen Frauen historisch verbunden sind, soll die männlich geprägte Erinnerungskultur im Stadtbild in Frage gestellt und um bisher ausgeblendete Perspektiven erweitert werden. Das studentische Projekt Frauenorte in Frankfurt (oder) wurde anlässlich der 25. Brandenburgischen Frauenwoche „Weite Wege zur Gerechtigkeit“ in Form eines Stadtspaziergangs vorgestellt.

Abstract

What traces were left behind in our city by women, how did they contribute to the city's history? Commemorative plaques, statues and street names in a public space remind of famous historical figures, most often of men. Male actors dominate the historiography up till today. Precious knowledge about the historical development of the city, and in particular about women's involvement and appropriation of the urban space, tend to sink into oblivion. Although women have been active participants in the shaping of the city at all times, it is considerably less likely for them to become part of the cityscape. In the past, exceptions were members of nobility, wives, daughters and sisters of distinguished men. Exclusion of women from various spheres of social life and the persistence of their underrepresentation and discrimination is reflected in the general invisibility of women in the public space. It is also important to remember that the efforts of many women cannot be fully reconstructed due to a poorer documentation of women's lives. The student project 'FrauenOrte' (lit. Women's Places) aims to (re-)discover and bring attention to women and their role in the shaping of the city. In the fall semester 2014/15 14 women from 5 centuries have been selected for their contributions in political, scientific, social and cultural spheres. The identification of historical sites associated with these women attempts, on the one hand, to question the male-dominated remembrance as part of the cityscape, on the other hand, to broaden the culture of remembrance by including previously hidden perspectives. Thus prepared city walking tour and the accompanying brochure were officially launched during the Brandenburg Women's Week in 2015. They were designed as a self-guided tour to set an individual out for a journey through the histories and activities of prominent women from Frankfurt (Oder) and Słubice. The project 'FrauenOrte' builds on the existing places of remembrance for Ulrike von Kleist and Justine Siegemundin – both designed as part of a project of Brandenburg of the same name – and was expanded to a city walking tour within the practice seminar for students. No claim is made to comprehensiveness: the selection of women is purely a cross-section of different periods and areas of live. It should serve as an inspiration and an impetus for the recognition of historical female figures as part of the city's history, and for the (re-)discovery of further intriguing women.

Internationales Projekt Ja
Internationales Kooperationsprojekt Polskie Towarzystwo Walki z Kalectwem, Słubice
Kooperationspartner Stadt Frankfurt (Oder)