Forschungsprojekt

Prof. Dr. Claudia Weber: Ambivalenzen der Europäisierung. Prekäre Ordnungen Europas in Geschichte und Gegenwart

Projektleitung Prof. Dr. Claudia Weber, Prof. Dr. Timm Beichelt
Time span 01/2016 - 12/2016
Forschungsinstitute und -zentren
Lehrstuhl Professur für Europäische Zeitgeschichte
Professur für Europa-Studien
Viadrina Center B/ORDERS IN MOTION

Die Eurozonenkrise in der Europäischen Union, der Krieg in der Ostukraine sowie die Flüchtlingskrise in und um das Mittelmeer stellen Konfliktherde dar, die die Entwicklung Europas und seiner Gesellschaften hin zu einer immer engeren Union in Frage stellen. Vor der Folie der EU-Integration seit 1945 ließe sich angesichts der gegenwärtigen Krisen der Befund einer grundlegenden „Zeitenwende“ treffen. Eine längerfristige und räumlich geweitete Perspektive legt jedoch offen, dass das Durchbrechen von politischen, sozialen, gesellschaftlichen und mentalen Routinen in der europäischen Entwicklungsgeschichte eher den Normalfall als eine Ausnahmesituation darstellt. Der Blick auf die letzten etwa 150 Jahre europäischer Zeitgeschichte lässt den Schluss zu, dass Europäisierung keineswegs ausschließlich fortschrittsorientiert war und dass mithin das Modell der marktwirtschaftlichen Demokratie nur als eine unter mehreren denkbaren Ordnungen galt und gilt. Weder empirisch noch theoretisch sind die Versprechen der Moderne – Freiheit, Gleichheit, Demokratie, Wohlstand, Gewaltzähmung – und Prozesse der Europäisierung zwingend miteinander verknüpft. Die in der Kolleg-Forschergruppe vertretenen Wissenschaftler/innen widmen sich den Brüchen und der Konfliktgeschichte von Moderneversprechen und Europäisierungsprozessen anhand prägnanter „Kippfiguren“. Dabei wird die gesamteuropäische Geschichte und Gegenwart unter der analytischen Prämisse einer konflikthaften Wechselbeziehung von Moderneversprechen, Ordnungsvorstellungen und Europäisierung in den Blick genommen.

Abstract

The research project “Ambivalences of Europeanization” aims to discuss and incrementally develop a new, comprehensive concept of Europeanization. Directed by Timm Beichelt and Claudia Weber, we intend to reframe current understandings of “Europeanization”, still dominated by teleological and linear thinking, so as to better incorporate its historic, institutional, and symbolic connotations. Our perspective arises through the linkage of Europeanization to the concepts of modernity and modernization. While ambivalences – inherently contradictory consequences of both intentional and emergent processes – form a crucial aspect of modernization research, there has been no systematic reflection on the ambivalences of Europeanization. Our understanding of Europeanization highlights the simultaneity of ambivalences which we consider to be triggers for historically contingent processes of Europeanization since the 18th century. We argue that inasmuch as modernity is ambivalent in its core, so is Europeanization. Linking Europeanization to modernization engenders two important analytical implications for the approach taken by the project team. First, an empirically open concept of Europeanization must place contingency, not teleology, at its core. Hence, understanding Europeanization requires a focus on the turning points of European histories – on events or situations in which the development of European integration and sociation could have tilted one way or another. The research group calls these moments tilting points. Second, a normatively open concept of Europeanization allows for conflict and contestation as constitutive elements of emerging social orders. An empirically and normatively open analysis of the ambivalences of Europeanization can be highlighted by four Cs: conflict, contestation, contingency, and crisis. In our research agenda, we apply the four Cs in three arenas of ambivalence. (1) In the field of social ambivalence, the fractions of homogenization and differentiation inherent to societal Europeanization will be analyzed. (2) With regard to territorial ambivalence, the intertangled processes of integration and disintegration will receive attention. (3) A perspective on temporal ambivalence will focus on the contradictory relationship of acceleration(s) and tradition(s) in Europe. The research project involves several researchers from different disciplines of Viadrina’s Faculty for Social and Cultural Studies and cooperates with scholars from leading international institutions.

Internationales Projekt Nein