Forschungsergebnis (Online article)

Der Artikel nimmt die EU-Rechtsform „Europäischer Verbund für territoriale Zusammenarbeit“ (EVTZ) als neuartiges Instrument für die grenzüberschreitende Governance und Territorialkooperation in den Fokus. Des Weiteren wird in dem Beitrag einleitend die grenzüberschreitende Governance zwischen Deutschland und Polen im Rahmen der EU-ropäischen Integration aufgezeigt. In diesem Kontext wird auch der Gründungsprozess eines deutsch-polnischem EVTZ – dem TransOderana EVTZ aufgezeigt. In dieser Fallstudie wird aufgezeigt, welche Potentiale und Mehrwerte von den regionalen Behörden in Bezug auf die EVTZ-Rechtsform erwartet werden. Zudem werden auch die Hindernisse im Gründungsprozess aufgezeigt. Bis heute ist der Gründungsprozess der EU-Rechtsform nicht abgeschlossen und dieser EVTZ stellt daher den bisher einzigen unabgeschlossenen EVTZ-Institutionalisierungsversuch dar.

Abstract

The article emphasizes the EU legal instrument European Grouping of Territorial Cooperation (EGTC) as a new tool for cross-border governance and territorial cooperation. Moreover, it will be explained how cross-border governance evolved at the German-Polish border region in the context of EU-ropean Integration. In this context, it will be illustrated how the foundation process of the German-Polish “TransOderana EGTC” has been performed. This case study outlines which potentials and added values have been expected by the regional authorities that are part of this cross-border institution and which obstacles hampered the foundation process. Until now, the foundation process is not accomplished and the EGTC represents the first unconcluded EGTC founding process.

Autor Peter Ulrich
Titel The European Grouping of Territorial Cooperation: Challenges and Opportunities for the German-Polish cooperation – The case of the TransOderana EGTC (under construction)
Jahr 2018
Website Borders in Perspective - UniGR-CBS thematic issue. Cross-border Territorial Development – Challenges and Opportunities. Vol. 1:79-93

ZWE Viadrina Center B/ORDERS IN MOTION
Lehrstuhl Professur für Europäische und Internationale Politik

Peter Ulrich: The European Grouping of Territorial Cooperation: Challenges and Opportunities for the German-Polish cooperation – The case of the TransOderana EGTC (under construction). In: Borders in Perspective - UniGR-CBS thematic issue. Cross-border Territorial Development – Challenges and Opportunities. Vol. 1:79-93 2018.