Forschungsergebnis (Zeitschriftenartikel)

Abstract

The dual entitlement principle suggests that price change motives influence price fairness perceptions. A meta-analysis replicates this finding, and shows that the negative effect of unjustified motives is stronger than the positive effect of cost-justified motives; motive effects are independent of the magnitude of the price change; and price fairness is explained better by price changes than by motives. The relationship between price change and price fairness follows a cubic function, indicating satiation effects for high price changes.

Autor Farid Tarrahi, Martin Eisend, Florian Dost
Titel des Aufsatzes A meta-analysis of price change fairness perceptions
Jahr 2016
Zeitschrift Zeitschrift International Journal of Research in Marketing
Ausgabe / Nummer 33 (1)
Ranking A (VHB-Jourqual 2.1 (2011))
Seiten 199-203

Fakultät Wirtschaftswissenschaftliche Fakultät
Lehrstuhl Juniorprofessur für BWL, insbesondere Marketing
Lehrstuhl Professur für Betriebswirtschaftslehre, insbesondere Marketing

Farid Tarrahi, Martin Eisend, Florian Dost: A meta-analysis of price change fairness perceptions. In: International Journal of Research in Marketing 33 (1), 2016, S. 199-203.