Forschungsergebnis (Artikel (Sammelband))

Abstract

The research article explores actors, institutions and political strategies in the German-Polish border region and examines the forms of cross-border governance and institutionalization of functional cross-border cooperation on the basis of the case study of EGTC TransOderana. In the analysis, theoretical models of multilevel governance and actor-centered institutionalism are applied. The main objectives of the article are: to give an overview about the territorial cooperation (actors, strategies, institutions); to draw the inter- and intrainstitutional foundation process of an EGTC in practice and to reveal the governance structures in the EU multilevel policy within this process; as well as to highlight and critically assess the opportunities and barriers of the EGTC foundation process.

Autor Peter Ulrich
Titel des Aufsatzes Grenzüberschreitende funktionale Kooperation im deutsch-polnischen Grenzraum am Beispiel des TransOderana EVTZ – Akteure, Strategien und Institutionen
Jahr 2017
Herausgeber Marcin Krzymuski, Philipp Kubicki, Peter Ulrich
Titel der Herausgeberschrift Der Europäische Verbund für territoriale Zusammenarbeit. Instrument der grenzübergreifenden Zusammenarbeit nationaler öffentlicher Einrichtungen in der Europäischen Union
Seiten 369-416

ZWE Viadrina Center B/ORDERS IN MOTION
Lehrstuhl Professur für Europäische und Internationale Politik
Forschungsprojekt Entgrenzung von Grenzregionen - Der Europäische Verbund für territoriale Zusammenarbeit (EVTZ) als Instrument der territorialen Kooperation von Kommunen in Europa
Link zur Projektwebsite (extern) https://www.border-studies.de/web/evtz-kompetenzzentrum/home

Peter Ulrich: Grenzüberschreitende funktionale Kooperation im deutsch-polnischen Grenzraum am Beispiel des TransOderana EVTZ – Akteure, Strategien und Institutionen. In: Marcin Krzymuski, Philipp Kubicki, Peter Ulrich , Philipp Kubicki, Peter Ulrich (Hg.Hg.): Der Europäische Verbund für territoriale Zusammenarbeit. Instrument der grenzübergreifenden Zusammenarbeit nationaler öffentlicher Einrichtungen in der Europäischen Union. s.l. 2017, S. 369-416.